Přihlášení:
Menu
Logo týmu Preston
Championship | 16:00 - zítra
Logo týmu Rotherham
Náš tip:
1
1X2
Logo týmu Austria Wien
Bundesliga | 19:30 - zítra
Univerzální logo, oficiální logo týmu chybí
Náš tip:
1
1X2
Logo týmu Ostrava Baník
1. liga | 15:00 - 31. 03.
Logo týmu Teplice
Náš tip:
1
1X2
Logo týmu Mladá Boleslav
1. liga | 15:00 - 31. 03.
Logo týmu Zlín
Náš tip:
1
1X2
Logo týmu Tromsö
Tippeligaen | 17:00 - 01. 04.
Logo týmu Brann Bergen
Náš tip:
2
1X2
Logo týmu Ipswich
Championship | 18:30 - 01. 04.
Logo týmu Southampton
Náš tip:
2.5
UO
Logo týmu Viking Stavanger
Tippeligaen | 19:15 - 01. 04.
Logo týmu Sarpsborg 08
Náš tip:
1
1X2
Logo týmu Sampdoria Genoa
Serie B | 20:30 - 01. 04.
Logo týmu Ternana
Náš tip:
2.5
UO
Logo týmu Almetievsk
Major Hockey Le.. | 16:30 - dnes
Univerzální logo, oficiální logo týmu chybí
Logo týmu Třinec
Extraleague | 17:00 - dnes
Logo týmu České Budějovice
Logo týmu Lahti Pelicans
SM Liiga | 17:30 - dnes
Logo týmu IFK Helsinki
Logo týmu Kärpät
SM Liiga | 17:30 - dnes
Logo týmu Jukurit Mikkeli
Logo týmu Tappara Tampere
SM Liiga | 17:30 - dnes
Logo týmu TPS Turku
Logo týmu Zlín
1st League | 17:30 - dnes
Logo týmu Litoměřice
Logo týmu Jaroslavl
KHL | 17:30 - dnes
Logo týmu Omsk
Logo týmu Linköpings
Elitserien | 19:00 - dnes
Logo týmu Skelleftea AIK
Logo týmu Leksand IF
Elitserien | 19:00 - dnes
Logo týmu Frolunda
Univerzální logo, oficiální logo týmu chybí
2. Bundesliga | 19:30 - dnes
Univerzální logo, oficiální logo týmu chybí
Logo týmu Salzburg
Eishockey Liga | 19:30 - dnes
Logo týmu Bolzano

Sázení na tenis – Povrchy kurtů, část 2

7. 8. 2013 09:00, upraveno: 2. 3. 2017 09:55
autor: vcer43
první části seriálu jsme probrali všeobecné faktory a hru na antuce. Dnes vám blíže představíme hru na tvrdém povrchu a na trávě.
blank
Antuka je pomalá, takže hráči musí být rychlí.

Tvrdý povrch

Tvrdý povrch je asi nejvíce neutrálním typem povrchu vůbec. Tyto kurty jsou navrženy tak, aby se míčky odrážely pravidelně, umožňovaly rychlé výměny a dávaly hráčům pevné postavení. Většina turnajů se na tvrdém povrchu hraje proto, že zde rozhoduje hlavně tenisový um hráčů.

To znamená, že nemůžeme čekat příliš mnoho překvapivých výsledků. Na tvrdém povrchu se hrají dva grandslamy (US Open a Australian Open). Kurty mohou být vnitřní nebo taky venkovní. Zde platí to, že hra na vnitřních kurtech bývá rychlejší. Venkovní kurty nevyhnutelně absorbují trochu vlhkosti ze vzduchu, což zpomaluje odraz míčku.

Takže co obnáší hra na tvrdém povrchu pro sázkaře? Vybrali jsme pro vás čtyři důležité body, které byste měli při sázení brát v potaz:

Lepší hráč obvykle vyhraje

Jak už jsme uvedli výše, na tvrdém povrchu nemůžeme očekávat příliš mnoho překvapivých výsledků. Důvodem je pravidelný odraz míčku = redukce faktoru náhody. Díky tomu mohou dobří hráči ukázat, co v nich je. Travnaté a antukové kurty poskytují méně předvídatelné odskoky, díky čemuž slabší hráči získávají výhodu.

Ne všechny kurty s tvrdým povrchem jsou stejné

Ikona týmu Magnitogorsk
Anketa: kdo myslíte, že zvítězí?
Ikona týmu Spartak Moskva
100 Kč na tento typ vyhrává 270
Získejte 300 Kč zdarma za registraci u Tipsportu
Před podáním sázky si vždy zjistěte maximum informací o konkrétním kurtu. Ne všechny jsou totiž stejné – například kurty na Australian Open mají pomalejší odskok míčku než kurty na US Open.

Ve výhodě jsou všestranní hráči

Na tvrdém povrchu se vyplácí všestrannost, takže hledejte spíše hráče, kteří mají kvalitu ve všech ohledech a vyhýbejte se hráčům, kteří se specializují jen na jednu oblast hry. Hráč, který má skvělé podání, ale jinak nic moc neumí, je horší než hráč s průměrným podáním, ale větší porcí všestrannosti.

Drop shoty (zkrácení hry) nefungují příliš dobře

Hráči, kteří se spoléhají na krátké údery, to budou mít na tvrdém povrchu poměrně těžké. Míček odskakuje výš než na antuce či trávě, takže pokud se jedná o významnou součást hráčovu arzenálu, měli byste zvážit to, že si proti němu vsadíte.

Sázení na tenis na tvrdém povrchu je ve výsledku celkem jednoduché. Povrch se příliš neplete do cesty hře. Jinými slovy – obvykle vyhraje hráč, který hraje lepší tenis. Jedinou výjimkou jsou snad jen vnitřní kurty, které jsou obecně rychlejší a přejí hráčům s dobrým podáním. Nicméně ve většině zápasů na tvrdém (venkovním) povrchu favorizujte hráče, u kterého očekáváte lepší formu.

Tráva

Tráva je nejtradičnějším a nejkrásnějším povrchem, na kterém se hraje tenis. Tenis hraný na trávě je jedinečný, jelikož hodně závisí na kvalitě trávy. S trávou je pevně spjatý Wimbledon. Na rozdíl od pevného povrchu, na kterém většinou vyhraje lepší hráč, na trávě má výhodu specifický typ hráče.

Čtěte
Přes 80 tisíc za noc

Pokud jste ještě nikdy na travnatém kurtu nestáli, asi si myslíte, že tráva je měkká, možná až kašovitá. Ve skutečnosti je ale pravdou naprostý opak. Travnaté kurty jsou udržovány tak, aby byly až neuvěřitelně tvrdé a tráva na nich je velice nízká. Výsledkem jsou rychlejší a nižší odskoky míčků.

Při sázení na zápasy hrané na travnatém povrchu byste měli vzít v potaz tyto faktory:

Ve výhodě jsou hráči s dobrým podáním

Podle historických dat se na trávě daří zejména hráčům se silným podáním. Silně podaný míček bude mít rychlý odskok, takže tito hráči za zápas nasbírají hodně es. Hráči s průměrným podáním a skvělým returnem to mají na trávě poměrně těžké. Proto byste měli hledat hlavně hráče, kteří jsou známí svým silným (a spolehlivým) podáním.

Kratší výměny

Dalším vedlejším účinkem rychlých odrazů míčků je zkrácení výměn. Tím pádem toho hráči méně naběhají, takže fyzická kondice není při zápasech na trávě moc důležitá (pozor, fyzická kondice je stále důležitým faktorem – snažíme se říci jen to, že na antuce a tvrdém povrchu je ještě důležitější).

Bekhend + Faleš = Silná zbraň

Hráči, kteří rádi provádějí bekhendové údery s faleší z hloubky kurtu, budou na travnatém povrchu ve výhodě. Míček bude mít nižší odskok, díky čemuž bude faleš na trávě ještě efektivnější než na jiném povrchu. Tento úder není příliš efektivní na antuce nebo na tvrdém povrchu, ale na trávě se může proměnit v silnou zbraň.

Sázení na zápasy hrané na travnatém povrchu je náročnější než sázení na zápasy hrané na tvrdém povrchu, nicméně s trochou úsilí vše zvládnete. Důkladně se dívejte na historii vzájemných zápasů daných hráčů a zjistěte si informace o jejich herním stylu. Jakmile zpracujete všechny dostupné informace, budete schopní učinit fakty podložené rozhodnutí. 

18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!
Máte názor k článku nebo události?
Můžete se podělit s jinými čtenáři níže

Váš názor

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

TIPY zdarma do emailu!

Infikuj se jako první!

TIPY zdarma do emailu!
TOP10SportSites
Search