Přihlášení:
Menu
Preview Lyon - Rennes

Sforziho prognóza! Lyon a Rennes zabojují ve vzájemné konfrontaci o evropské poháry!

10. 3. 2022 21:14, upraveno: 13. 3. 2022 10:10
autor: Sforzac
Olympique Lyon přivítá ve 28. kole nejvyšší francouzské fotbalové ligy čtvrté Rennes.

Domácí v předešlém ligovém kole zvítězili přesvědčivě 4:1 na půdě sestupem ohroženého Lorientu a díky tomu se dostali na dostřel soupeřům, kteří okupují příčky zaručující účast v evropských pohárech. Lyonu se rovněž vydařilo úvodní osmifinálové střetnutí Evropské ligy, když zvítězili nejtěsnějším rozdílem na půdě několikanásobného portugalského mistra FC Porto a do odvety si tak připravili slibnou výchozí pozici. Také Rennes letos účinkuje v Evropských pohárech, v osmifinálovém zápase Konferenční ligy na hřišti anglického Leicesteru ale neuspělo a po prohře 0:2 je jeho pozice z pohledu možného postupu dost složitá. V posledním ligovém střetnutí zvítězili červeno-černí dle očekávání na domácí půdě bez větších problémů 2:0 nad čtrnáctým Angers a upevnili si tak umístění v horních patrech tabulky.

Oba dnešní soupeři usilují o účast v nadcházejícím ročníku Evropských pohárů, jejich vzájemná konfrontace nebude tedy zcela jistě postrádat patřičný náboj.

Logo týmu Lyon Novinky týmu Lyon Logo týmu Lyon Novinky týmu Rennes

Lyon získal na vlastní půdě 26 bodů, tedy téměř dvě třetiny z celkového počtu. V předchozím domácím zápase na domovském stadionu ale podlehl nejtěsnějším rozdílem Lille, které Les Gones dokázali pokořit naposledy v listopadu roku 2016.

Romain Faivre přišel do mužstva se středovýchodní Francie teprve na konci ledna letošního roku z konkurenčního Brestu, v jehož službách zaznamenal sedm branek a je tedy nejnovější posilou Lyonu. 23letý krajní záložník, který působil také v Monaku, přispěl dvěma přesnými zásahy k poslednímu vysokému vítězství 4:1 na půdě Lorientu a výrazně se tak přihlásil o místo v základní sestavě také pro utkání s Rennes. Jednu přesnou trefu v tomto utkání zaznamenal rovněž 25letý Moussa Dembele, který nastoupil po jednozápasovém disciplinárním trestu a je s devíti brankami nejlepším střelcem domácího celku.

Holandský trenér domácích Peter Bosz preferuje rozestavení 4-5-1, tedy pětičlennou záložní řadu s ofenzivním štítem. Na tomto postu převážně nastupuje Lucas Paquetá, autor nesmírně důležité a jediné branky v prvním osmifinálovém střetnutí Evropské ligy na půdě FC Porto. Tento brazilský reprezentant a bývalý hráč AC Milán kroutí v Lyonu druhou sezónu a je se sedmi ligovými trefami druhým nejlepším střelcem svého zaměstnavatele.

Sedminásobný mistr Francie a pětinásobný držitel francouzského poháru se v předchozím vítězném zápase na půdě Lorientu musel obejít bez 27letého pravého obránce a zároveň kapitána Lea Duboise, který se zranil v domácím střetnutí s Lille. Se zdravotními komplikacemi se rovněž potýkal 25letý střední záložník a bývalý hráč Tottenhamu Hotspur Tanguy Ndombele, nicméně oba jmenovaní nastoupili do osmifinálového střetnutí Evropské ligy na hřišti FC Porto v základní sestavě, měli by tedy být zdravotně v pořádku a připraveni do hry také pro utkání s Rennes.

Fotbalisté Rennes se mohou pochlubit vysokou gólovou produktivitou, lepší je v tomto ohledu pouze lídr tabulky PSG. Z celkového počtu 53 branek jich červeno-černí převážnou většinu vstřelili na svém stadionu, ve venkovních zápasech zaznamenali rovných dvacet přesných zásahů a získali patnáct z celkového počtu 46 bodů. Rennes je tedy více nebezpečné na domácí půdě.

Nejlepším střelcem hostujícího celku je se třinácti gólovými zápisy křídelní ofenzivní záložník Martin Terrier, který přišel na severozápad Francie v létě roku 2020 právě z Lyonu a bude mít tedy proti svému bývalému zaměstnavateli o to větší motivaci. 27letý Gaetan Laborde má velmi dobrou střeleckou formu a do gólových statistik se zapsal ve čtyřech z pěti posledních ligových utkáních v řadě. Bývalý hráč konkurenčního Montpellier, kde se v uplynulé sezóně trefil šestnáctkrát a ze kterého přestoupil do Rennes v průběhu letního přestupového termínu, zaznamenal v letošním ročníku již jedenáct branek a s největší pravděpodobností nebude chybět v základní sestavě svého mužstva.

Hosté budou mít již možnost zařadit do sestavy 24letého ofenzivního záložníka Lovro Majera. Rodák z chorvatského Zábřehu, se kterým získal tři mistrovské tituly, musel z důvodu zranění sledovat v domácím ligovém utkání proti Angers svoje spoluhráče pouze z tribuny, ale jelikož odehrál více než 25 minut zápasu v Evropské konferenční lize s Leicesterem, pro utkání v Lyonu by měl být připraven nastoupit v zahajovací sestavě. Pokud se hostující trenér Bruno Genesi rozhodne pro ofenzivnější pojetí hry, byť až dle potřeby a v průběhu zápasu, vhodnou alternativou je zcela určitě útočník Serhou Guirassy, v letošní sezóně autor pěti ligových branek, který přišel před dvěma roky z druholigového Amiens, kde se zapsal do listiny střelců desetkrát.

Nejvytíženějším hráčem trojnásobného držitele francouzského poháru je autor pěti ligových branek aktuální sezóny Benjamin Bourigeau, který posílil Rennes v roce 2017 z Racing Lens a kroutí tedy v bretaňském týmu již pátou sezónu. Tento 28letý záložník skóroval ve dvou uplynulých utkání na půdě Montpellier a také ve zmiňovaném domácím zápase a Angers, je tedy střelecky při chuti.

Hráči týmu Lyon Hráči týmu Rennes
  • Anthony Lopes - Brankář
  • Emerson - Levý obránce
  • Castello Lukeba - Stoper
  • Thiago Mendes - Stoper
  • Leo Dubois - Pravý obránce
    (Kapitán)
  • Karl Toko Ekambi - Levý záložník
  • Maxence Caqueret - Střední záložník
  • Tanguy Ndombelem - Střední záložník
  • Romain Faivre - Pravý záložník
  • Lucas Paquetá - Ofenzivní záložník
  • Moussa Dembele - Útočník
  • Alfred Gomis - Brankář
  • Birger Meling - Levý obránce
  • Nayef Aguerd - Stoper
  • Warmed Omari - Stoper
  • Hamari Traore - Pravý obránce
    (Kapitán)
  • Baptiste Santamaria - Defenzivní záložník
  • Martin Terrier - Levý záložník
  • Jonas Martin - Střední záložník
  • Benjamin Bourigeaud - Pravý záložník
  • Serhou Guirassy - Útočník
  • Gaetan Laborde - Útočník
Chybějící hráči týmu Lyon Chybějící hráči týmu Rennes
  • Leo Dubois - Pravý obránce
    (Zranění)
  • Jerome Boateng - Stoper
    (Svalové zranění)
  • Rayan Cherki - Útočník
    (Zlomená noha)
  • Romain Salin - Brankář
    (Poranění lýtka)
  • Loic Bade - Stoper
    (Svalové zranění)
  • Jeremy Gelin - Stoper
    (Poranění kolena)
  • Chimuanya Ugochukwu - Defenzivní záložník
    (Zranění)
  • Kamaldeen Sulemana - Křídelní záložník
    (Poranění zad)
Předpověď zápasu

Lyon v aktuálním období nepodává stabilní výkony, z čehož plynou pochopitelně výsledkové výkyvy. V předešlých pěti střetnutích Les Gones dvakrát zvítězili, v jednom případě remizovali a ve dvou případech vůbec nebodovali.
Domácím patří se 41 body deváté místo tabulky, kde ztrácí tři body na příčky zaručující účast v příštím ročníku evropských pohárů.
Rennes má momentálně velmi dobrou formu, zvítězilo ve třech posledních domácích střetnutích a díky předešlým úspěšným zápasům si upevnili místo na špici tabulky Ligue 1, kde aktuálně okupuje se 46 body čtvrtou příčku.
Fotbalisté domácího celku by mohli být oproti svému dnešnímu soupeři v určité výhodě, osmifinálové utkání na půdě portugalského FC Porto sehráli totiž o den dříve než Rennes v anglickém Leicesteru, měli tedy den volna k dobru.
Domácí trenér Peter Bosz navíc využívá větší počet hráčů svého dostatečně širokého kádru než jeho protivník na lavičce Rennes.
Utkání nemá jasného favorita, nicméně hosté nejsou na soupeřových trávnících tolik nebezpeční. Domácí by tedy měli mít v tomto střetnutí mírně navrch a naplno bodovat.

Autor tohoto článku tipuje přesný výsledek
2 : 1
Lyon - Rennes
Máte názor k analýze nebo zápasu?
Můžete se podělit s jinými čtenáři níže
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

TIPY zdarma do emailu!

Infikuj se jako první!

TIPY zdarma do emailu!
TOP10SportSites
Search

Pro poslání analýzy musíte být přihlášen.

Pro pokračování musíte vyplnit všechna pole