USA volby
Přihlášení:
Menu
Preview Turecko - Gruzie

Gruzie si zahraje vůbec poprvé na Euru a její připravenost prověří Turecko!

16. 6. 2024 00:13, upraveno: 16. 6. 2024 19:46
autor: Sforzac
Fotbalová reprezentace Gruzie se poprvé ve své samostatné historii kvalifikovala na velký mezinárodní turnaj a v úterý odpoledne si tak odbude svoji premiéru na letošním evropském šampionátu v utkání s Tureckem.

Gruzínci si po náročném průběhu kvalifikace a úspěšné dvoukolové baráži naplánovali na rozdíl od ostatních účastníků Eura pouze jedno přípravné utkání. V něm zavítali do Černé Hory, kde šli po prvním dějství do kabin s dvoubrankovým vedením po přesných trefách záložníka čerstvého rakouského mistra Sturmu Graz Otara Kiteishviliho a útočníka Georgese Mikautadzeho z francouzského FC Méty, jenž naopak znovu sestoupil z nejvyšší francouzské ligy. Černohorci sice dokázali ve druhé půli snížit stav na 1:2, ale sedm minut před koncem upravil na konečných 3:1 forvard Karlsruhe Budu Zivzivadze.

Turecku se v posledních přípravných střetnutích vůbec nedařilo a jediný dílčí úspěch zaznamenalo na půdě Itálie, kde dokázalo uhrát bezbrankovou remízu. Obrovskou vlnu kritiky sklidilo turecké národní mužstvo po březnovém přátelském utkání v Rakousku, odkud si odvezlo ostudnou porážku 1:6. V generálce na evropský šampionát dokázali Turci třináct minut před vypršením základní hrací doby odpovědět na přesnou trefu Poláků ze samotného úvodu utkání, ale nakonec ještě dovolili soupeři v devadesáté minutě skórovat a na půdě našich severních sousedů tak prohráli těsným poměrem 1:2.

Duel soupeřů z naší základní skupiny uvidí od šesté hodiny večerní Signal Iduna Park v Dortmundu!

Logo týmu Turecko Novinky týmu Turecko Logo týmu Turecko Novinky týmu Gruzie

Prozatím nejvýraznějším zápisem v turecké fotbalové historii jsou bronzové medaile ze světového šampionátu z roku 2002 v Japonsku a Jižní Koreji, kde Turky zastavili až v semifinále pozdější mistři světa z Brazílie.

Další obrovský úspěch zaznamenali fotbalisté Turecka o šest let později ne mistrovství Evropy v Rakousku a Švýcarsku, kde ve třetím rozhodujícím kole základní části využili neuvěřitelného kolapsu české reprezentace a díky třem přesným trefám ze závěrečné čtvrthodiny základní hrací doby postoupili do vyřazovací fáze turnaje díky výhře 3:2. Turecké tažení ukončili až v semifinále Němci, kteří pak ve finále nestačili na Španěly.

Na posledním evropském šampionátu, jenž se z důvodu pandemie Covid-19 uskutečnil až v roce 2021, turečtí reprezentanti doslova vyhořeli, když skončili bez bodu a s jediným gólovým zápisem na samotném chvostu základní skupiny.

Turci se budou nejvíce opírat o defenzivní štít milánského Interu Hakana Calhangolua, který je nejlepším hráčem tureckého výběru a rovněž zastává funkci kapitána.

Bývalý vynikající italský forvard a nyní kouč tureckého národního výběru Vincenzo Montella bude směrem dopředu spoléhat na levého křídelního fotbalistu letošního ligového mistra Turecka Galatasaraye Istanbul Kerema Akturkoglua, jenž se stal se dvěma přesnými zásahy nejlepší kvalifikačním střelcem Turecka.

V úvodním utkání dvoukolové baráže zdolala Gruzie před více než padesátitisícovou návštěvou v Tbilisi bez větších problémů dvěma brankami útočníka německého Karlsruhe Budu Zivzivadzeho Lucembursko, které hrálo z důvodu vyloučení téměř celý druhý poločas v početní nevýhodě. Jednu z posledních vstupenek na letošní Euro si gruzínská fotbalová reprezentace vybojovala v zápase s Řeckem, s nímž znovu před vlastními fanoušky po bezbrankové základní hrací době a prodloužení rozhodlo o svém postupu až v penaltovém rozstřelu.

Bývalý vynikající francouzský reprezentační obránce a nyní hlavní kouč národního celku Gruzie Willy Sagnol preferuje rozestavení se třemi stopery a až šestičlennou zálohou, kterou tvoří dvě ofenzivní křídla. Na hrotu potom operuje jeden útočník.

Jasnou brankářskou jedničkou reprezentace Gruzie je Giorgi Mamardashvili ze španělské Valencie, jenž stál mezi třemi tyčemi ve všech kvalifikačních utkáních.

Na hřišti nechyběl v průběhu kvalifikace jedinou minutu již šestatřicetiletý stoper bratislavského Slovanu a gruzínský kapitán Guram Kashia, který nebude s největší pravděpodobností chybět v základní sestavě ani proti Turecku.

Nejnebezpečnějším hráčem gruzínského národního mužstva je bezesporu Khvicha Kvaratskhelia, jenž se stal se čtyřmi brankami nejlepším kvalifikačním střelcem až pětasedmdesátého celku žebříčku FIFA. Křídelník italské Neapole asistoval rovněž u druhé branky Georgese Mikautadzeho v přípravném utkání v Černé Hoře.

Hráči týmu Turecko Hráči týmu Gruzie
  • Mert Gunok - Brankář
    (JK Besiktas)
  • Kaan Ayhan - Levý obránce
    (Gaalatasaray)
  • Abdulkerim Bardakci - Střední obránce
    (Galatasaray)
  • Samet Akaydin - Střední obránce
    (FC Panathinaikos)
  • Zeki Celik - Pravý obránce
    (AS Roma)
  • Hakan Calhanoglu - Defenzivní záložník
    (Inter Milán (Kapitán))
  • Salih Özcan - Defenzivní záložník
    (Borussia Dortmund)
  • Orkun Kokcu - Střední záložník
    (SL Benfica)
  • Kerem Akturkoglu - Levé křídlo
    (Galatasaray)
  • Irfan Can Kahveci - Pravé křídlo
    (Fenerbahce)
  • Baris Alper Yilmaz - Střední útočník
    (Galatasaray)
  • Giorgi Mamardashvili - Brankář
    (CF Valencia)
  • Lasha Dvali - Střední obránce
    (APOEL Nicosia)
  • Guram Kashia - Střední obránce
    (Slovan Bratislava (Kapitán))
  • Solomon Kvirkvelia - Střední obránce
    (Al-Okhdood Club)
  • Otar Kakabadze - Levý záložník
    (Cracovia)
  • Giorgi Kochorashvili - Střední záložník
    (UD Levante)
  • Levan Shengelia - Pravý záložník
    (GFS Panetolikos)
  • Otar Kiteishvili - Ofenzivní záložník
    (SK Sturm Graz)
  • Khvicha Kvaratskhelia - Levé křídlo
    (SSC Napoli)
  • Giorgi Chakvetadze - Pravé křídlo
    (FC Watford)
  • Georges Mikautadze - Střední útočník
    (FC Metz)
Chybějící hráči týmu Turecko Chybějící hráči týmu Gruzie
  • Giorgi Loria - Brankář
    (Karetní trest)
Předpověď zápasu

Gruzie skončila ve své kvalifikační skupině, z níž na Euro přímo postoupili Španělé a Skotové, až na čtvrté příčce za třetím Norskem, ale účast v baráži si namísto Seveřanů zajistila díky lepšímu umístění v předchozím ročníku Ligy národů.

Gruzínci vybojovali v rámci kvalifikační skupiny A osm bodů, zaznamenali dvanáct gólových zápisů a inkasovali osmnáctkrát. Horším poměrem vstřelených a inkasovaných branek disponovala již pouze beznadějně poslední Andorra, s níž dokázala gruzínská reprezentace jako s jediným celkem naplno bodovat, a to v obou utkáních.

Turci si v kvalifikaci počínali skvěle a na letošní Euro postoupili z prvního místa skupiny, v níž přeskočili především druhé Chorvatsko a rovněž třetí Wales. V osmi střetnutích získala turecká reprezentace sedmnáct bodů, obdržela sedm branek a skórovala čtrnáctkrát, což byl největší gólový příspěvek kvalifikační skupiny D.

Obě mužstva se potkala více než před dvanácti roky v přípravném utkání v rámci soustředění na neutrální půdě v rakouském Salzburgu, kde se z výhry 3:1 radovala reprezentace Turecka.

Gruzínci budou zcela jistě nepříjemným soupeřem a lze očekávat, že ve svém premiérovém vystoupení na velkém mezinárodním turnaji nechají na hřišti všechno. Přesto by mělo favorizované Turecko nakonec Gruzii udolat a získat první tři turnajové body.

Autor tohoto článku tipuje přesný výsledek
2 : 1
Turecko - Gruzie
18. června 2024 - 18:00
1 - 1X2
1,79
Logo sázkové kanceláře
Avatar uživatele vsetinak2
59.6 %
vsetinak2
Máte názor k analýze nebo zápasu?
Můžete se podělit s jinými čtenáři níže
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

TIPY zdarma do emailu!

Infikuj se jako první!

TIPY zdarma do emailu!
TOP10SportSites
Search

Pro poslání analýzy musíte být přihlášen.

Pro pokračování musíte vyplnit všechna pole