Přihlášení:
Menu
Logo týmu Bayern München
Champions Leagu.. | 21:00 - dnes
Logo týmu Real Madrid
Náš tip:
0
1X2
Logo týmu Chelsea
Premier League | 20:30 - 02. 05.
Logo týmu Tottenham
Náš tip:
0
1X2
Logo týmu Dortmund
Champions Leagu.. | 21:00 - zítra
Logo týmu Paris SG
Náš tip:
0
1X2
Logo týmu Boston
NHL | 01:07 - zítra
Logo týmu Toronto
Náš tip:
X2
DS
Logo týmu Dynamo Kyjev
Premier League | 14:30 - zítra
Logo týmu Veres Rivne
Náš tip:
3.5
UO
Logo týmu Aston Villa
UEFA Europa Con.. | 21:00 - 02. 05.
Logo týmu Olympiakos Piraeus
Náš tip:
2.5
UO
Univerzální logo, oficiální logo týmu chybí
1. HNL | 17:00 - 03. 05.
Univerzální logo, oficiální logo týmu chybí
Náš tip:
2
1X2
Logo týmu Slovácko 1. FC
1. liga | 18:00 - 05. 05.
Logo týmu Sparta Praha
Náš tip:
2
1X2
Logo týmu SC Curych
Nationalliga A | 20:00 - dnes
Logo týmu Lausanne
Univerzální logo, oficiální logo týmu chybí
Championship | 21:00 - dnes
Logo týmu Ipswich
Logo týmu Estudiantes
Primera Divisio.. | 01:00 - zítra
Logo týmu Boca Juniors
Logo týmu Carolina
NHL | 01:37 - zítra
Logo týmu NY Islanders
Univerzální logo, oficiální logo týmu chybí
Primera A | 02:00 - zítra
Logo týmu LDU de Quito
Logo týmu Winnipeg Jets
NHL | 03:37 - zítra
Logo týmu Colorado
Logo týmu Vancouver
NHL | 04:07 - zítra
Logo týmu Nashville
Logo týmu Černomorec Oděsa
Premier League | 12:00 - zítra
Logo týmu Doněck Šachtor
Univerzální logo, oficiální logo týmu chybí
Serie B | 12:30 - zítra
Logo týmu Pisa AC
Logo týmu Levadia Tallin
Meistriliiga | 13:30 - zítra
Logo týmu Flora Paide
Univerzální logo, oficiální logo týmu chybí
Serie B | 15:00 - zítra
Logo týmu Ternana

Co se mohou sportovní sázkaři naučit z ekonomických bublin?

10. 7. 2022 10:00, upraveno: 15. 7. 2022 09:19
autor: Lipo

Získej BONUSY za registraci ZDARMA!

Kancelář Bonus za vklad Bonus zdarma Získat bonus
blankTipsport 50.00050000 + 500500 Získat
blankBetano 3.0003000 + 500500 Získat
blankFortuna 6.0006000 + 300300 Získat
blankSazkabet 9.5009500 + 500500 Získat
Hypoteční bublina je jen jedním z příkladů iracionality na trhu, která dává příležitost malé skupině investorů. Viděli jsme někdy podobnou bublinu v kontextu sázení? Proč může zabránění signalizace informací způsobit neefektivitu trhu? Čtěte dále a dozvíte se to.
ekonomicka-bublina
Vývoj trhu při ekonomické bublině je podobný jako vývoj trhu při některých sportovních událostech.

Co je to bublina?

Bublina vzniká, když je aktivum oceněno nad svou vnitřní hodnotu. Z hlediska sázení je vnitřní hodnota sázky skutečná pravděpodobnost, že událost nastane.

Při uzavírání hodnotové sázky sázkař hledá událost, u které je pravděpodobnost výskytu „vnitřní hodnoty“ pravděpodobnější než pravděpodobnost vyplývající z kurzů.

Hledání hodnoty v bublině: Hypotéky na nižší než hypoteční úrovni

Kniha Michaela Lewise „The Big Short“ vypráví příběh o krizi amerických rizikových hypoték a zaměřuje se na několik málo lidí, kteří předvídali blížící se krach a dokázali shortovat nebo vsadit proti trhu s bydlením.

Podle Lewise se to podařilo jen asi 20 subjektům na světě. Jednou z nich byla investiční společnost Cornwall Capital.

„Cornwall vyhledává vysoce asymetrické investice, u nichž potenciál růstu výrazně převyšuje riziko poklesu. Firma dosáhla průměrného ročního složeného čistého výnosu 40 % (52 % hrubého).“

Jamie Mai z Cornwall Capital popisuje svůj přístup k obchodování tak, že vyhledávali situace, kdy byli „přesvědčeni, že kurzy jsou výrazně špatně oceněny, což nám poskytuje pozitivní očekávanou hodnotu“.

Nutnost shortování pro efektivitu trhu

Proč tedy Cornwall jako jedna z mála stran vsadil proti jasné bublině s tak vysokou očekávanou návratností, která byla k dispozici? Kurzy společnosti Pinnacle nám přece ukazují, jak efektivní jsou sázkové trhy (a shortování je jen variantou sázení). Trh by se měl jistě korigovat sám?

Problémem zde byla nedostupnost možnosti shortování. Na rozdíl od sázkového trhu, kde jsou sázky snadno dostupné všem stranám, bylo sázení proti trhu s bydlením spletité.

„Základní teorie financí říká, že pokud neexistuje způsob, jak investovat a vydělat na poklesu aktiva, cenu určuje nejoptimističtější kupující.“

V podstatě ti, kdo byli optimističtí ohledně trhu s bydlením, mohli snadno vsadit na jeho další růst nákupem domů nebo hypotečních dluhopisů. Jedinou snadno dostupnou možností pro ty, kteří chtěli vsadit proti trhu, bylo jednoduše prodat bydlení (i když i skeptici potřebují bydlet) a nekupovat dluhopisy.

Dalším takovým příkladem je bublina bitcoinu, kde tržní cenu stanovili optimisté, což způsobilo nadhodnocení a následný krach. Optimisté si mohli Bitcoin koupit, zatímco pro skeptiky bylo přinejmenším zpočátku jedinou možností, aby Bitcoin sami nedrželi.

Zajímavé je, že v kontextu sportovních sázek hledáme pravý opak: aby cenu určoval nejpesimističtější prodejce. Cena musí být „špatná“ bez likvidity, která by ji mohla korigovat.

V tomto rozhovoru pro datacamp hovoří Marco Blume, vedoucí obchodování společnosti Pinnacle, o využití zákazníků společnosti Pinnacle jako „armády konzultantů“, kteří dokáží předpovídat výsledky lépe než obchodníci společnosti Pinnacle:

„Snažím se pro ně [obchodníky] skutečně oddělit, myslíte si, že byste mohli něco vědět, protože sedíte na této straně stolu, ale kdybyste mohli, seděli byste možná na druhé straně stolu.“

Jak by s tak ostrou klientelou, která určuje hranice, mohla vůbec existovat sázková „bublina“?

Viděli jsme někdy bublinu v oblasti sportovního sázení? Mayweather vs. McGregor

Čtěte
Jak převést Tipsport Nety na peníze?

Zatímco sázkový trh je obvykle racionální, existují možná důkazy o velmi vzácném chování podobném bublině. Nejjasnějším příkladem, který mě napadá, je boxerský zápas Mayweather vs. McGregor.

Podívejte se na tento graf zveřejněný na twitterovém účtu společnosti Pinnacle před zápasem:

blank

Podle kurzů společnosti Pinnacle měl Mayweather (1,196) ráno v den zápasu 83,6% šanci na vítězství. Naproti tomu u některých sázkových kanceláří byla na jeho vítězství nad držitelem prozatímního titulu WBA ve welterové váze Bertem před tímto zápasem vypsána pravděpodobnost až 1,02, tedy 98 %.

Ve skutečnosti podle pravděpodobností implikovaných sázkovými kurzy měli z Mayweatherových soupeřů od roku 2010 pouze Manny Paquiao a Canelo Alvarez větší šanci porazit Mayweathera než nevyzkoušený McGregor, a i Alvarez jen těsně.

Favourite-longshot bias toto chování dostatečně nevysvětluje, protože Mayweather nabízel sázku, která vypadala jako jasná hodnota, a přesto se bystří zákazníci nepřiblížili ke korekci trhu (skutečný kurz na Mayweatherovo vítězství v zápase by se měl pravděpodobně pohybovat kolem 1,01).

Pravděpodobně celá marže sázkové kanceláře a ještě více bylo umístěno na straně Ira, což umožnilo Mayweatherovi nabídnout silně pozitivní očekávanou hodnotu sázky.

Překážkou zde možná byl samotný objem peněz potřebný k vyrovnání výplaty na tak vysoce podporovaného outsidera. Sázkaři s hodnotou jednoduše nemohli vsadit objem potřebný k nápravě neefektivity.

Jednalo se skutečně o trh ovládaný nejoptimističtějším kupcem. Za normálních okolností by se ostřejší zákazník citlivý na cenu snažil tuto situaci do jisté míry korigovat, ale ne nepodobně jako v případě bublin na trhu s bydlením a bitcoiny byli sázkaři podporující Mayweathera snadno převáženi optimistickými sázkaři na McGregora:

blank

Jaké poučení si lze vzít z obou stran efektivnosti trhu?

Když na trzích neprobíhají rovnoměrné toky informací reprezentované vsazenými penězi, mohou se rozladit a objeví se neefektivita.

Neefektivity ve stylu Mayweather vs. Mcgregor, kdy příliš optimističtí sázkaři narušují trh, jsou neuvěřitelně vzácné, protože ostré peníze obvykle diktují linie. Jako sázkaři obvykle hledáme kurzy, u nichž byl tvůrce kurzů pesimistický ohledně šance, že k události dojde.

Praktičtější je možná hledat situace, kdy bookmakeři zpočátku špatně odhadli kurzy a kdy neexistuje oboustranný tok peněz potřebný ke korekci trhu.

Možná by ukotvení zkreslení mohlo zajistit, že se sázkaři příliš nezabývali důvody, které za tím stojí, a kurz ještě nebyl korigován. Jak říká Marco, obchodníci nemusí být nutně informovanější než sázkaři – takže nalezení ojedinělých případů, kdy se trhy nedokázaly korigovat, by mohlo nabídnout hodnotu.

Zdroj: Pinny

18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!
Máte názor k článku nebo události?
Můžete se podělit s jinými čtenáři níže

Váš názor

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

TIPY zdarma do emailu!

Infikuj se jako první!

TIPY zdarma do emailu!
TOP10SportSites
Search