USA volby
Přihlášení:
Menu
Preview Německo - Skotsko

Brány letošního Eura otevře duel Německa se Skotskem!

8. 6. 2024 07:13, upraveno: 9. 6. 2024 23:15
autor: Sforzac
Dlouho očekávaný start letošního evropského šampionátu, jehož organizátorem je podruhé v historii sousední Německo, se pomalu stává skutečností. Úvodní utkání po slavnostním ceremoniálu obstará jako již tradičně pořadatelská země, která vyzve v pátek od 21:00 národní výběr Skotska.

Hosté po sedmi mezistátních utkáních bez vítězství přehráli na soustředění v Portugalsku fotbalového trpaslíka z Gibraltaru 2:0, když o svém vítězství rozhodli až ve druhé půli, ve které je poslal do vedení záložník Bournemouthu Ryan Christie a pojistku přidal až pět minut před vypršením devadesáté minuty forvard Southamptonu Che Adams. V generálce na evropský šampionát s Finskem šel pak sice národní výběr Skotska v Glasgowě po vlastní brance soupeře a trefě kanonýra Heart of Midlothian Lawrence Shanklanda do dvougólového vedení, ale Seveřané nakonec srovnali v závěrečné dvacetiminutovce krok a oba celky se tak rozešli po remíze 2:2 smírně.

V prvním ze dvou červnových přípravných střetnutí přivítal reprezentační výběr Německa dalšího účastníka letošního Eura Ukrajinu, s níž hrál ale v Norimberku před více než čtyřiceti tisíci diváky pouze bez branek. Ve druhém přátelském utkání pak naši západní sousedé otočili na hřišti Borussie Mönchengladbach po brankách Kaie Havertze a Pascala Grosse nepříznivý vývoj utkání s Řeckem, které zdolali těsným poměrem 2:1.

Domácí fanoušci mají velká očekávání a zcela jistě poženou svoje miláčky za tříbodovým ziskem!

Logo týmu Německo Novinky týmu Německo Logo týmu Německo Novinky týmu Skotsko

Poslední titul z evropského šampionátu přivezli naši západní sousedé v roce 1996 z Anglie, kde opanovali svoji základní skupinu a po nervy drásajícím semifinálovém zápase, v němž vyřadili až v penaltovém rozstřelu reprezentaci domácích, zdolali v neméně napínavém finále národní výběr Česka díky dvěma přesným zásahům tehdejšího kanonýra italského Udinese Olivera Bierhoffa, jenž nejprve vsítil ve druhé půli vyrovnávací branku a o triumfu Němců pak rozhodl zlatým gólem v prodloužení.

Na minulém mistrovství Evropy se fotbalisté Německa sice prokousali základní skupinou do vyřazovací fáze, v níž ale hned v úvodním kole podlehli v londýnském Wembley pozdějšímu finalistovi Anglii.

Německo jako pořadatelská země nemuselo bojovat o účast na letošním Euru v kvalifikaci, v jejímž průběhu sehrálo třináct přátelských střetnutí, v nichž pětkrát zvítězilo, v šesti utkáních soupeři podlehlo a ve dvou případech remizovalo.

Několik důležitých opor německé reprezentace sužovaly zdravotní komplikace, ale všichni nominovaní fotbalisté se postupně uzdravili a trenér Nagelsmann by tak měl mít pro úvodní duel se Skotskem k dispozici kompletní kádr.

Možnost zahrát si na domácím Euru dostane rovněž již čtyřiatřicetiletý pod-hrotový útočník Thomas Müller. Nelze očekávat, že bude autor letošních pěti bundesligových branek pravidelně nastupovat v zahajovací sestavě Německa, ale svoji šanci možná dostane a dost možná hned v úvodním utkání se Skotskem, s nímž se fotbalistovi mnichovského Bayernu střelecky dařilo.

Důležitým článkem německého mužstva je bezesporu třiatřicetiletý Ilkay Gündogan, bývalý hráč Borussie Dortmund a Manchesteru City, odkud přestoupil loni v létě do španělské Barcelony. Rodák z Gelsenkirchenu nebude zcela jistě chybět v základní sestavě domácího celku a navíc bude zastávat funkci kapitána.

Fotbalisté z Britských ostrovů se kvalifikovali na mistrovství Evropy počtvrté ve své historii a na žádném z předchozích turnajů nedokázali postoupit do vyřazovacích bojů. Na posledním evropském šampionátu skončilo Skotsko v tabulce základní skupiny na poslední, tedy nepostupové příčce s jediným bodem a s pouhou jednou vstřelenou brankou, o kterou se postaral Callum McGregor, jenž obdržel pozvánku také na letošní Euro.

Skotská reprezentace obsadila ve své kvalifikační skupině druhou postupovou pozici za vítězným Španělskem, s nímž dokázala zvítězit na domácí půdě 2:0 a jako jediný celek jej obrala o body. Třetí příčku pak obsadili Norové, kteří si stejně jako bez bodu poslední Kypr na letošním Euru nezahrají. Naopak v konečné tabulce čtvrtá Gruzie si na evropském šampionátu zahraje poprvé v historii díky postupu z dvoukolové baráže.

Skotům se vyvedl vstup do kvalifikace a v úvodních pěti skupinových kolech neztratili jediný bod. V osmi zápasech se nakonec reprezentace z Britských ostrovů dvakrát rozešla se soupeřem smírně a všechny body ztratila pouze s favorizovanými Španěly, na jejichž hřišti prohrála 0:2.

Pilířem levého okraje skotské obranné řady je zkušený Andrew Robertson, jenž odehrál v dresu Liverpoolu již sedm ligových sezón a v té letošní vsítil tři branky. Třicetiletý rodák s Glasgowa bude téměř jistě nastupovat pravidelně v zahajovací sestavě a navíc s kapitánskou páskou.

Aktuálně nejlepším hráčem Skotska je bezesporu Scott McTominay z Manchesteru United, který dokázal z postu defenzivního štítu vsítit sedm branek a stal se tak nejlepším kvalifikačním střelcem své země. Stejnou porci přesných zásahů zaznamenal v tomto ligovém ročníku rovněž v dresu svého aktuálního zaměstnavatele, s nímž letos po překvapivé finálové výhře nad Manchesterem City získal cennou trofej FA Cupu.

Citelnou ztrátou pro výběr trenéra Steve Clarka bude vinnou zranění absence pravého beka Evertonu Nathana Pattersona, jenž pravidelně nastupoval ve všech kvalifikačních utkáních. Na evropském šampionátu si z důvodu zdravotních problémů možná nezahraje obránce Glasgow Rangers John Souttar a chybět bude s největší pravděpodobností ofenzivní záložník italské Bologni Lewis Ferguson. Po zranění by měl být naopak již pro zahajovací duel připraven středopolař Southamptonu Stuart Armstrong.

Hráči týmu Německo Hráči týmu Skotsko
  • Marc-Andre ter Stegen - Brankář
    (FC Barcelona)
  • Maximilian Mittelstadt - Levý obránce
    (VfB Stuttgart)
  • Antonio Rüdiger - Střední obránce
    (Real Madrid)
  • Jonathan Tah - Střední obránce
    (Bayer 04 Leverkusen)
  • Joshua Kimmich - Pravý obránce
    (Bayern Mnichov)
  • Robert Andrich - Defenzivní záložník
    (Bayer 04 Leverkusen)
  • İlkay Gündogan - Střední záložník
    (FC Barcelona (Kapitán))
  • Toni Kroos - Střední záložník
    (Real Madrid)
  • Florian Wirtz - Ofenzivní záložník
    (Bayer 04 Leverkusen)
  • Jamal Musiala - Ofenzivní záložník
    (FC Arsenal)
  • Kai Havertz - Útočník
    (FC Arsenal)
  • Angus Gunn - Brankář
    (Norwich City)
  • Andrew Robertson - Levý obránce
    (FC Liverpool (Kapitán))
  • Kieran Tierney - Střední obránce
    (Real Sociedad)
  • Jack Hendry - Střední obránce
    (FC Al-Ettifaq)
  • Ryan Porteous - Střední obránce
    (FC Watford)
  • Anthony Ralston - Pravý obránce
    (FC Celtic)
  • Scott McTominay - Defenzivní záložník
    (Manchester United)
  • Billy Gilmour - Defenzivní záložník
    (Brighton & Hove Albion)
  • John McGinn - Střední záložník
    (Aston Villa)
  • Billy Gilmour - Ofenzivní záložník
    (AFC Bournemouth)
  • Lawrence Shankland - Útočník
    (FC Heart of Midlothian)
Chybějící hráči týmu Německo Chybějící hráči týmu Skotsko
  • John Souttar - Střední obránce
    (Zranění)
  • Nathan Patterson - Pravý obránce
    (Poranění stehna)
  • Stuart Armstrong - Střední záložník
    (Poranění podkolenní šlachy)
  • Lewis Ferguson - Ofenzivní záložník
    (Poranění kolena)
Předpověď zápasu

Oba soupeři se spolu dvakrát střetli v kvalifikaci o postup na evropský šampionát, který pořádala v roce 2016 Francie. V prvním utkání zvítězilo před vlastním publikem Německo 2:1 díky dvěma trefám Thomase Müllera, který skóroval dvakrát rovněž ve druhém zápase na skotské půdě, v němž pak upravil vítěznou brankou na konečných 3:2 německý středopolař Ílkay Gündogan.

Kromě Německa a Skotska jsou dalšími dvěma účastníky skupiny A Maďarsko, které v průběhu kvalifikace nepoznalo pocit porážky a Švýcarsko, jež postoupilo na Euro z druhé příčky společně s Rumunskem.

Fotbalisty Německa čeká na úvod šampionátu z jejich perspektivy pravděpodobně nejhratelnější soupeř základní skupiny, a i když bude utkání nejspíše alespoň v prvním poločase opatrnější, domácí celek by měl potvrdit roli favorita a vítězstvím si vytvořit dobrou pozici pro další průběh skupinové fáze.

Autor tohoto článku tipuje přesný výsledek
2 : 0
Německo - Skotsko
14. června 2024 - 21:00
1 - 1X2
1,77
Logo sázkové kanceláře
Avatar uživatele vsetinak2
59.6 %
vsetinak2
14. června 2024 - 21:00
1 - 1X2
1,31
Logo sázkové kanceláře
Avatar uživatele kimil
75.0 %
kimil
14. června 2024 - 21:00
UO 1.5
1,52
Logo sázkové kanceláře
Avatar uživatele Sforzac
62.7 %
Sforzac
14. června 2024 - 21:00
UO 0.5
1,37
Logo sázkové kanceláře
Avatar uživatele Stupesak
68.4 %
Stupesak
Máte názor k analýze nebo zápasu?
Můžete se podělit s jinými čtenáři níže
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

TIPY zdarma do emailu!

Infikuj se jako první!

TIPY zdarma do emailu!
TOP10SportSites
Search

Pro poslání analýzy musíte být přihlášen.

Pro pokračování musíte vyplnit všechna pole