Přihlášení:
Menu
Preview Rangers - Celtic

Sforziho prognóza! V tradiční válce o Glasgow přivítají Rangers odvěkého rivala Celtic!

1. 4. 2022 11:13, upraveno: 1. 4. 2022 12:24
autor: Sforzac
Rangers FC, obhájce titulu a aktuálně druhé mužstvo nejvyšší skotské fotbalové ligy, přivítá na svém stadionu v tradičním a očekávaném The Old Firm derby s pořadovým číslem 428 svého městského rivala a aktuálního lídra Premiership Celtic Glasgow. Domácí se v předešlém ligovém utkání nečekaně zapotili na půdě posledního Dundee FC, kde inkasovali ihned v úvodu střetnutí, ale také navzdory neproměněné penaltě dvěma brankami v druhém dějství otočili vývoj střetnutí ve svůj prospěch a po vítězství 2:1 tak zůstávají v kontaktu s dnešním soupeřem, na kterého ztrácí jedinou výhru. Hosté si na svém posledním protivníkovi před reprezentační přestávkou doslova smlsli a odneslo to sedmé Ross County, které smetli na Celtic stadium jednoznačně 4:0. Aby mohli Jezdci stále pomýšlet na obhajobu mistrovského titulu, musí v tomto duelu bezpodmínečně zvítězit!

Rangers FC, obhájce titulu a aktuálně druhé mužstvo nejvyšší skotské fotbalové ligy, přivítá na svém stadionu v tradičním a očekávaném The Old Firm derby s pořadovým číslem 428 svého městského rivala a aktuálního lídra Premiership Celtic Glasgow. Domácí se v předešlém ligovém utkání nečekaně zapotili na půdě posledního Dundee FC, kde inkasovali ihned v úvodu střetnutí, ale také navzdory neproměněné penaltě dvěma brankami v druhém dějství otočili vývoj střetnutí ve svůj prospěch a po vítězství 2:1 tak zůstávají v kontaktu s dnešním soupeřem, na kterého ztrácí jedinou výhru. Hosté si na svém posledním protivníkovi před reprezentační přestávkou doslova smlsli a odneslo to sedmé Ross County, které smetli na Celtic stadium jednoznačně 4:0.
Aby mohli Jezdci stále pomýšlet na obhajobu mistrovského titulu, musí v tomto duelu bezpodmínečně zvítězit!

Logo týmu Glasgow Rangers Novinky týmu Glasgow Rangers Logo týmu Glasgow Rangers Novinky týmu Celtic Glasgow

Jezdcům patří aktuálně se 73 body a skóre 62:25 druhá příčka tabulky Premiership s tříbodovou ztrátou na svého soupeře a dvacetibodovým náskokem na třetí Hearts. V domácím prostředí drží modro-bílí i nadále neporazitelnost, s šestnácti utkání, v nichž skórovali 33krát a inkasovali pouhých devět branek, zvítězili ve dvanácti a čtyřikrát se s protivníkem o body dělili.

Nizozemský trenér a bývalý vynikající holandský reprezentační obránce Giovanni van Bronckhorst převzal mužstvo Rangers v listopadu loňského roku po Stevenu Gerrardovi a sám ověnčený několika trofejemi bude u svého nového zaměstnavatele usilovat o rozšíření jeho bohaté sbírky 55 skotských titulů a 33 triumfů ve skotského poháru. Domácí úspěšně táhnou letošním ročníkem Evropské ligy, když po skalpu bundesligového Dortmundu vyřadili zejména díky jednoznačné domácí výhře 3:0 v osmifinálovém dvojzápase také srbskou Crvenou Zvezdu Bělehrad a mohou se ve čtvrtfinále těšit na portugalskou Bragu, která do dalších bojů prošla přes francouzské Monako.

Anglický stoper Connor Goldson nechyběl v dresu 55ti násobného skotského mistra jedinou minutu a je pochopitelně nejvytěžovanějším hráčem svého zaměstnavatele. Zkušený 29letý rodák z Wolverhamptonu byl autorem vítězné branky v předchozím ligovém střetnutí na hřišti posledního Dundee FC, což byl jeho třetí gólový počin v aktuální sezóně. S devíti žlutými kartami je nejtrestanějším hráčem a zároveň kapitánem Jezdců 30letý James Tavernier, autor šesti přesných zásahů svého chlebodárce. Bývalý hráč Newcastlu United obléká modro-bílý dres sedmou sezónu, v té úvodní po přestupu z Bristolu City zaznamenal v novém působišti ihned deset jubilejních gólových zápisů. Oba jmenovaní budou zcela určitě zařazeni do zahajovací jedenáctky také v tomto prestižním utkání.

Kolumbijský reprezentační útočník Alfredo Morales je s jedenácti přesnými zásahy druhým nejlepším střelcem skotské Premiership a zároveň nejproduktivnějším útočníkem domácího celku. Tento 25letý kanonýr, který obléká dres Rangers již pátým rokem, byl rovněž autorem jedné z pohárových branek v úvodním domácím osmifinále Evropské ligy s Crvenou Zvezdou Bělehrad a bude znamenat největší hrozbu pro soupeřovu bránu.

Na hřišti by neměl od úvodního hvizdu chybět rovněž Joe Aribo, který se v probíhajícím ligovém ročníku prezentoval již sedmi gólovými zápisy, stejnou porci branek zaznamenal také v uplynulé sezóně. Nigerijský reprezentační záložník kroutí v modro-bílém dresu třetí sezónu a byl rovněž u posledního neúspěchu své reprezentace, která nezvládla Play-Off o postup na letošní světový šampionát, kam přenechala svoji vstupenku Ghaně. Naposledy se tento 25letý forvard zapsal do listiny střelců ve 27. kole na trávníku Dundee United, kde zachraňoval pro svoje mužstvo alespoň bod za remízu 1:1.

Celtic Glasgow vévodí se 76 body ligové tabulce s náskokem jedné výhry právě nad svým nedělním rivalem. S 69 vstřelenými a osmnácti inkasovanými brankami se zeleno-bílí pyšní nejproduktivnější defenzivou a zároveň nejméně prostupnou obranou ze všech mužstev Premiership. Rovněž 35 bodů z venkovních utkání je nejlepší bilancí v soutěži. The Tic aktuálně bojují již o svůj 52 mistrovský titul, doposud získali navíc rovných čtyřicet trofejí v FA Cup a dvacet ve skotském poháru, který v aktuální sezóně obhajují.

Australský kouč řeckého původu Angelos Postecoglou, který vystřídal v červnu loňského roku u kormidla hostujícího celku Neila Lennona, preferuje rozestavení se čtyřmi obránci, tříčlennou záložní formací a třemi ofenzivními hráči, z nichž dva podporují hrotového útočníka z křídelních prostorů.

S devíti brankami je nejlepším střelcem zeleno-bílých a rovněž jejich velkým příslibem do budoucna 20letý Liel Abada, kterého získal Celtic rovněž při loňských letních nákupech z izraelského Petah Tikva. Reprezentant do 21 let, který také nastoupil k dvěma zápasům Izraele v kvalifikaci o evropský šampionát, zřejmě nebude členem zahajovací sestavy hostujícího celku, ale mohl by do zápasu naskočit až v jeho průběhu jako velmi nebezpečná žolík.

Řecký reprezentační forvard Georgios Giakoumakis posílil Celtic v létě loňského roku z holandského Venlo, kde nasázel v rámci tamní Eredivisie úctyhodných 26 branek, ale po pádu do druhé ligy se s tímto klubem rozloučil. Tento 27letý kanonýr a rovněž bývalý hráč AEK Atény, se kterým vybojoval mistrovský titul, má výbornou střeleckou formu, v posledních dvou utkáních zaznamenal pět přesných zásahů a bude znamenat bezesporu největší hrozbu pro obranu soupeře.

Joe Hart, bývalý reprezentační gólman anglické fotbalové reprezentace a rovněž mistrovského Manchesteru City, se kterým získal dvakrát titul Premier League, přišel v loňském roce z Tottenhamu Hotspur a v aktuální sezóně prozatím nechyběl v mistrovských utkáních mezi třemi tyčemi jedinou minutu. 34letý rodák ze Schrewsbury bude bezesporu hájit svatyni svého chlebodárce také v tomto důležitém utkání a na jeho zkušenosti z reprezentačních i evrospkých kolbišť bude jistě celé mužstvo spoléhat.

Australský ofenzivní záložník Tom Rogic aktuálně laboruje se zraněním a hostující trenér Ange Postecoglou bude dost možná nucen služby svého krajana oželet. 29letý reprezentační záložník, který se prezentoval dvěma přesnými zásahy v únorovém vítězném střetnutí na půdě Motherwellu, nenastupuje zcela pravidelně a s největší pravděpodobností by nedostal příležitost ani v zahajovací sestavě proti Rangers.

Hráči týmu Glasgow Rangers Hráči týmu Celtic Glasgow
  • Allan McGregor - Brankář
  • Calvin Bassey - Levý obránce
  • Connor Goldson - Stoper
  • Leon Balogun - Stoper
  • James Tavernier - Pravý obránce
    (Kapitán)
  • John Lundstram - Defenzivní Záložník
  • Ryan Jack - Defenzivní záložník
  • Glen Kamara - Střední záložník
  • Joe Aribo - Střední záložník
  • Ryan Kent - Ofenzivní záložník
  • Alfredo Morelos - Útočník
  • Joe Hart - Brankář
  • Greg Taylor - Levý obránce
  • Carl Starfelt - Stoper
  • Cameron Carter-Vickers - Stoper
  • Josip Juranović - Pravý obránce
  • Callum McGregor - Střední záložník
    (Kapitán)
  • Reo Hatate - Střední záložník
  • Matthew O'Riley - Střední záložník
  • Jota - Levé křídlo
  • Daizen Maeda - Pravé křídlo
  • Georgios Giakoumakis - Útočník
Chybějící hráči týmu Glasgow Rangers Chybějící hráči týmu Celtic Glasgow
  • Nnamdi Ofoborh - Střední záložník
    (Srdeční problémy)
  • Ianis Hagi - Ofenzivní záložník
    (Poranění kolena)
  • James Forrest - Pravý záložník
    (Zranění)
  • Tom Rogic - Ofenzivní záložník
    (Zranění)
  • Kyogo Furuhashi - Levé křídlo
    (Zranění)
Předpověď zápasu

Fanoušci obou mužstev se mohou těšit na další řízné derby, jehož výsledek může rozhodnout o letošním majiteli mistrovského titulu.
Domácí čeká ve čtvrtek úvodní čtvrtfinálové utkání Evropské ligy na hřišti portugalské Bragy, ale nelze předpokládat, že by se trenér Giovanni van Bronckhorst rozhodl šetřit některé ze svých opor.
Poslední vzájemné střetnutí obou městských rivalů v Celtic Parku skončilo hladkým vítězstvím domácího mužstva, které Jezdce zaskočilo třemi brankami ihned v úvodním dějství, na což nedokázali modro-bílí již reagovat. Rangers FC má nicméně lepší vzájemnou bilanci, z předešlých deseti soubojů šestkrát zvítězili, třikrát zeleno-bílým podlehli a v jednom případě si body rozdělili. Také poslední čtyři vzájemná utkání na vlastním stadionu ovládli Rangers, kteří v domácím prostředí neokusili hořkost ligové porážky téměř dva roky, když z 35 zápasů v 31 případech zvítězili a čtyřikrát remizovali.
Celtic naplno bodoval v uplynulých čtyřech zápasech v řadě a disponuje aktuálně lepší formou než Rangers, nicméně i přesto by domácí měli povtrdit svoji bilanci ve svém svatostánku a připsat si důležíté vítězství.

Autor tohoto článku tipuje přesný výsledek
2 : 1
Glasgow Rangers - Celtic Glasgow
Máte názor k analýze nebo zápasu?
Můžete se podělit s jinými čtenáři níže
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

TIPY zdarma do emailu!

Infikuj se jako první!

TIPY zdarma do emailu!
TOP10SportSites
Search

Pro poslání analýzy musíte být přihlášen.

Pro pokračování musíte vyplnit všechna pole