Přihlášení:
Menu
Preview Sporting - Benfika

Sforziho prognóza! Sporting potřebuje v honbě za obhajobou titulu pokořit v Lisabonském derby Benfiku!

15. 4. 2022 15:36, upraveno: 15. 4. 2022 19:29
autor: Sforzac
Estádio José Alvalade, tedy domovský stadion Sportingu, bude v rámci jubilejního 30. kola nejvyšší portugalské fotbalové ligy svědkem tradičního Lisabonského derby mezi domácími fotbalisty a hostující Benfikou. Zeleno-bílí jsou obhájci mistrovského titulu z uplynulé sezóny a ze druhé pozice se snaží dotáhnout šestibodovou ztrátu na aktuálního lídra Liga Portugal, tedy FC Porto. Na svého soupeře a městského rivala mají Lvi pět kol před koncem sezóny náskok tří výher, hostující celek se tedy bude muset s největší pravděpodobností pokusit proklouznout do milionářské Ligy mistrů až ze třetího místa tabulky skrze kvalifikaci. Obě mužstva v předchozím ligovém kole uspěla, Sporting zvítězil na půdě šestnácté Tondely 3:1, Benfika potom zdolala stejným rozdílem na vlastním hřišti poslední Belenenses. Hosté navíc absolvovali odvetu ve čtvrtfinále Ligy mistrů na hřišti favorizovaného Liverpoolu, kde po domácí porážce 1:3 z prvního utkání srdnatě bojovali o zázrak, ale po remíze 3:3 museli svoje účinkování v pohárové Evropě ukončit. Oba soupeři mají v tomto utkání velkou motivaci nejen z důvodu rivality a prestiže, ale rovněž kvůli konečnému postavení v tabulce včetně rozdělení evropských pohárových vstupenek pro nadcházející sezónu. Sporting se ještě navíc určitě pokusí zdramatizovat boj o ligový titul.

Estádio José Alvalade, tedy domovský stadion Sportingu, bude v rámci jubilejního 30. kola nejvyšší portugalské fotbalové ligy svědkem tradičního Lisabonského derby mezi domácími fotbalisty a hostující Benfikou. Zeleno-bílí jsou obhájci mistrovského titulu z uplynulé sezóny a ze druhé pozice se snaží dotáhnout šestibodovou ztrátu na aktuálního lídra Liga Portugal, tedy FC Porto. Na svého soupeře a městského rivala mají Lvi pět kol před koncem sezóny náskok tří výher, hostující celek se tedy bude muset s největší pravděpodobností pokusit proklouznout do milionářské Ligy mistrů až ze třetího místa tabulky skrze kvalifikaci. Obě mužstva v předchozím ligovém kole uspěla, Sporting zvítězil na půdě šestnácté Tondely 3:1, Benfika potom zdolala stejným rozdílem na vlastním hřišti poslední Belenenses. Hosté navíc absolvovali odvetu ve čtvrtfinále Ligy mistrů na hřišti favorizovaného Liverpoolu, kde po domácí porážce 1:3 z prvního utkání srdnatě bojovali o zázrak, ale po remíze 3:3 museli svoje účinkování v pohárové Evropě ukončit.
Oba soupeři mají v tomto utkání velkou motivaci nejen z důvodu rivality a prestiže, ale rovněž kvůli
konečnému postavení v tabulce včetně rozdělení evropských pohárových vstupenek pro nadcházející sezónu. Sporting se ještě navíc určitě pokusí zdramatizovat boj o ligový titul.

Logo týmu Sporting Lisabon Novinky týmu Sporting Lisabon Logo týmu Sporting Lisabon Novinky týmu Benfica Lisabon

V lednu loňského roku se stal hlavním trenérem Sportingu Lisabon teprve 37letý Ruben Amorim a hned s omlazeným týmem slavil v celkovém součtu již devatenáctý mistrovský titul. Navíc pod jeho vedením získali zeleno-bílí letošní triumf v domácím ligovém poháru. Bývalý záložník konkurenční Benfiky se tak bude snažit kromě obhajoby loňského ligového šampiona uspět rovněž v pohárové Evropě, kde prozatím Sporting získal titul v Poháru vítězů pohárů v sezóně 1963/1964. V letošním ročníku Ligy mistrů dokráčeli Lvi do osmifinále, kde nestačili ve dvojzápase na anglický Manchester City, tedy jednoho z největších favoritů soutěže.

Již osmým rokem obléká zeleno-bílý dres 31letý stoper a zároveň kapitán mužstva Sebastian Coates, pilíř středu obrany Sportingu i uruguayské reprezentace. Rodák z Montevidea, který se v aktuální sezóně trefil dvakrát v rámci Liga Portugal a připsal si rovněž dva gólové zápisy v letošním ročníku Ligy mistrů, získal celou řadu zkušenosti zejména za svého působení na britských ostrovech, kde oblékal dres Sunderlandu a rovněž slavného Liverpoolu. Ve stoperské dvojici sbírá po boku tohoto ostříleného mazáka obrovské zkušenosti Goncalo Inacio, mladý obránce portugalské reprezentace do 21 let. Teprve 20letý odchovanec domácího celku dokázal rovněž v probíhající ligové sezóně rozvlnit čtyřikrát síť soupeřovy svatyně a naposledy se zapsal do listiny střelců také v minulém vítězném utkání na hřišti Tondely, kde byl autorem úvodní branky zápasu.

Po zranění pozvolna zapracovává domácí lodivod Amorim do základní sestavy Pedra Goncalvese, který se v uplynulé sezóně trefil z pozice křídelního útočníka 23krát a v aktuálním ligovém ročníku zaznamenal sedm přesných zásahů. Rovněž tento rodák z Chaves dostane s největší pravděpodobností v tomto prestižním duelu příležitost, byť třeba jen jako žolík, do hry tedy může zasáhnout až v průběhu utkání dle jeho aktuálního vývoje.

Portugalský reprezentační středopolař Matheus Nunes nastoupil v semifinále baráže o postup na světový šampionát proti Turecku jen v samotném závěru utkání a přesto dokázal v nastavení základní hrací doby pojistit výhru brankou na 3:1. Na 23letého bývalého hráče Estorilu a autora dvou ligových branek domácí trenér hodně spoléhá, neměl by tedy chybět v základní jedenáctce také v tomto utkání.

Útočník Paulinho je s osmi žlutými kartami nejtrestanějším hráčem zeleno-bílých a zároveň s jedenácti přesnými zásahy nejlepším střelcem svého chlebodárce v aktuální sezóně. Bývalý hráč konkurenční Bragy, odkud přišel do lisabonského Sportingu loni v únoru, zůstal zřejmě kvůli náročnému programu v předešlém ligovém utkání na hřišti Tondely pouze na lavičce, nicméně dost pravděpodobně dostane proti Benfice znovu příležitost na hrotu útoku v zahajovací jedenácte.
V základní sestavě by neměl také opět chybět Pablo Sarabia, autor jedenácti branek Lvů a společně se zmíněným Portugalcem Paulinhem jejich nejlepší střelec. 29letý ofenzivně laděný záložník přišel do Sportingu na hostování z francouzského velkoklubu PSG, kde během svého působení získal rovněž francouzský ligový titul. Rodák z Madridu a španělský reprezentant, který oblékal dříve také dres Sevilly či Getafe, uštědřil soupeřům v uplynulých třech utkáních pět branek a má tedy výbornou střeleckou formu. Tu potvrdil také ve zmiňovaném posledním vítězném utkání s Tondelou, kde se do listiny střelců zapsal hned dvakrát.

Benfika ukončila svoje účinkování v letošním ročníku Ligy mistrů před semifinálovými branami, když ve čtvrtfinálovém Play-Off s favorizovaným Liverpoolem nejprve na domácím trávníku soupeři podlehla 1:3 a ve středeční odvetě pak po zajímavém průběhu remizovala na stadionu Anfield 3:3.

Červeno-bílí získali doposud 37 ligových titulů, 29 trofejí portugalského a sedm ligového poháru. V prosinci loňského roku vystřídal v pozici hlavního trenéra 67letého Jorge Jesuse o 23 let mladší Nelson Verissimo, který preferuje rozestavení se čtyřmi obránci, stejným počtem záložníků a dvěma útočníky, z nichž jeden z nich je podhrotový.

Krajní záložník Rafa Silva obléká červeno-bílý dres již šestou sezónu a po posledním ligovém utkání byl zařazen na listinu zraněných hráčů, chyběl tedy rovněž ve středeční čtvrtfinálové odvetě Ligy mistrů na hřišti Liverpoolu. Bývalý hráč Sportingu Braga, dvojnásobný držitel domácího ligového titulu i portugalského poháru a mistr Evropy z francouzského šampionátu z roku 2016 je s osmi brankami druhým nejúspěšnějším střelcem červeno-bílých a s patnácti asistencemi nejlepší nahrávač svého aktuálního zaměstnavatele. Domácí trenér Verissimo bude tak nucen v tomto utkání služby tohoto 28letého reprezentačního záložníka dost možná oželet. Na pravém okraji zálohy by tak mohl od úvodního hvizdu nastoupit 25letý odchovanec Benfiky Diogo Goncalves, který se objevil v základní jedenácte rovněž v předešlém víkendovém střetnutí s Belenenses.

Nejlepším střelcem Liga Portugal je s 24 přesnými trefami útočník Darwin Nunez, autor jediné branky svého mužstva v prvním utkání čtvrtfinále Ligy mistrů proti Liverpoolu a pěti zásahů v uplynulých třech ligových zápasech. 22letý uruguayský reprezentant obléká dres Benfiky od září roku 2020, kdy jej červeno-bílí získali ze španělské Almeiry, kde na sebe upozornil šestnácti brankami v druhé nejvyšší španělské lize. Spolu s ním by mohl v útočné formaci dostat příležitost Goncalo Ramos, dvacetiletý odchovanec hostujícího mužstva, autor devíti branek portugalské reprezentace do 21 let a rovněž sedmi gólových zápisů v rámci domácí soutěže. Rodák z Lisabonu nastupuje převážně na pozici podhrotového útočníka a společně s Darwinem Nunezem bude znamenat největší nebezpečí pro obranu domácího Sportingu.

Belgický reprezentační stoper Jan Vertonghen, který působí v Benfice druhým rokem, patří k nejvytěžovanějším fotbalistům lisabonské Benfiky. Bývalý hráč Tottenhamu Hotspur a holandského Ajaxu Amsterdam, v jehož dresu získal dva tituly holandské Eredivisie, dostal v předešlém ligovém utkání s Belenenses volno, v Lisabonském derby bude ale zcela jistě znovu připraven vyztužit střed obrany svého mužstva. Rovněž druhou sezónu kroutí v červeno-bílém dresu 34letý Nicolas Otamendi, dříve hráč konkurenčního FC Porto, se kterým získal tři ligové tituly a rovněž triumf v Evropské lize. Argentinský reprezentační stoper a rodák z Buenos Aires sbíral dříve zkušenosti ve Valencii či Manchesteru City, se kterým vyhrál rovněž Premier League, nastoupí ve středu obrany s kapitánskou páskou.

Hráči týmu Sporting Lisabon Hráči týmu Benfica Lisabon
  • Antonio Adan - Brankář
  • Matheus Reis - Levý obránce
  • Sebastian Coates - Stoper
    (Kapitán)
  • Goncalo Inacio - Stoper
  • Neto - Stoper
  • Pedro Porro - Pravý obránce
  • Manuel Ugarte - Defenzivní záložník
  • Matheus Nunes - Střední záložník
  • Pedro Goncalves - Levé křídlo
  • Pablo Sarabia - Pravé křídlo
  • Paulinho - Útočník
  • Odysseas Vlachodimos - Brankář
  • Alejandro Grimaldo - Levý obránce
  • Jan Vertonghen - Stoper
  • Nicolas Otamendi - Stoper
    (Kapitán)
  • Gilberto - Pravý obránce
  • Julian Weigl - Defenzivní záložník
  • Everton - Levý záložník
  • Soualiho Meite - Střední záložník
  • Diogo Goncalves - Pravý záložník
  • Gonçalo Ramos - Podhrotový útočník
  • Darwin Nunez - Útočník
Chybějící hráči týmu Sporting Lisabon Chybějící hráči týmu Benfica Lisabon
  • Zouhair Feddal - Stoper
    (Zranění)
  • Lucas Verissimo - Stoper
    (Přetržený zkřížený vaz)
  • Rafa Silva - Pravý záložník
  • Rodrigo Pinho - Útočník
    (Přetržený zkřížený vaz)
Předpověď zápasu

V tomto tradičním Lisabonském derby zvítězila Benfika historicky v 81 případech, 49krát se z výhry radoval Sporting a ve 45 případech se oba soupeři o body dělili. Červeno-bílí vsítili rovných 300 branek, 239 přesných zásahů potom zaznamenali Lvi.
Zeleno-bílí disponují s 18 obdrženými brankami nejlepší defenzivou v lize, Benfiku naopak pasuje 73 přesných zásahů do čela produktivity z hlediska ofenzivy.
Sporting si v probíhající sezóně prozatím připsal 73 bodů, v nichž dokázal 23krát zvítězit, čtyři utkání remizovat a pouze ve dvou střetnutích našel přemožitele. Z uplynulých pěti ligových duelů získal maximálně možný bodový zisk. Poslední porážku utrpěli zeleno-bílí na začátku března v semifinálovém střetnutí portugalského poháru s vedoucím FC Porto. V domácím prostředí tratili Lvi všechny body pouze v utkání s nevyzpytatelnou Bragou.
Benfika získala za rovných dvacet výher a čtyři remízy 64 bodů. Pouze dvě mužstva dokázala červeno-bílé přemoci, naposledy se to povedlo rovněž Sportingu Braga, který zvítězil v domácím prostředí v utkání bohatém na góly 3:2. V předešlých pěti zápasů získal hostující celek deset bodů.
Oba trenéři nechali v minulém ligovém kole některé ze svých opor odpočívat, díky středeční odvetě čtvrtfinále Ligy mistrů na půdě Liverpoolu, které absolvovala Benfika, by měl mít více sil domácí Sporting.
Pokud chce domácí Sporting pomýšlet na obhajobu mistrovského titulu, musí v tomto městském derby s pořadovým číslem 176 naplno bodovat. Hosté by naopak v případě tříbodového zisku stále drželi naději na zisk druhého místa tabulky a navíc si upevnili svoje aktuální postavení.
Tradičně by se mělo jednat o velmi atraktivní duel, v němž by mohli domácí svého městského rivala pokořit, diváci by navíc mohli v tomto utkání vidět více než dvě branky.

Autor tohoto článku tipuje přesný výsledek
3 : 1
Sporting Lisabon - Benfica Lisabon
Máte názor k analýze nebo zápasu?
Můžete se podělit s jinými čtenáři níže
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

TIPY zdarma do emailu!

Infikuj se jako první!

TIPY zdarma do emailu!
TOP10SportSites
Search

Pro poslání analýzy musíte být přihlášen.

Pro pokračování musíte vyplnit všechna pole