Přihlášení:
Menu
Preview Sturm Graz - Austria Vídeň

Sforziho prognóza! Sturm Graz si může vítězstvím nad vídeňskou Austrií pojistit druhou příčku tabulky!

7. 4. 2022 20:31, upraveno: 8. 4. 2022 11:36
autor: Sforzac
Nejvyšší rakouská fotbalová liga pokračuje dalšími zápasy. V nedělním ligovém kole přivítá ve Skupině o titul momentálně druhý Sturm Graz souseda v tabulce, tedy třetí Austrii Vídeň. O majiteli letošního bundesligového titulu je s největší pravděpodobností již rozhodnuto, po třinácté v řadě jej získá již předem vysoce favorizovaný Salzburg, ve hře jsou ale další vstupenky do příštího ročníku evropských pohárů, včetně milionářské Ligy mistrů. Možnost zaručit si účast skrze kvalifikační boje mezi nejlepšími týmy Evropy zaručuje kromě prvního místa rovněž druhá pozice, o kterou oba dnešní soupeři bezesporu usilují. Lepší postavení má aktuálně Štýrský Hradec, který využil zaváhání Austrie a má díky předešlé výhře na hřišti pátého Wolfsbergu 2:0 na svého soupeře náskok jedné výhry. Hosté totiž bodově zavrávorali, když pouze remizovali v domácím duelu s šestou Austrií Klagenfurt 1:1. Diváci se mohou těšit na utkání tradičních soupeřů, kteří se velmi dobře znají a nedají svoji kůži lacino.
Logo týmu Sturm Graz Novinky týmu Sturm Graz Logo týmu Sturm Graz Novinky týmu Austria Wien

Domácí si doposud připsali 43 bodů, šest z celkových dvanácti výher získali na domácím stadionu, kde rovněž čtyřikrát remizovali a jen ve dvou případech nebodovali. Přesnou polovinu z 34 obdržených branek obdrželi fotbalisté z hlavního města Štýrska na soupeřových hřištích, s 51 gólovými zápisy jsou pak po suverénním Salzburgu druhým nejproduktivnějším mužstvem rakouské Bundesligy.

Držitel mistrovského titulu sezóny 2010/2011 a pětinásobný vítěz domácího poháru angažoval v červenci 2020 do pozice hlavního kouče Christiana Ilzera, pro kterého je to již páté angažmá v trenérské kariéře. Jeho předchozím zaměstnavatelem byla právě vídeňská Austria, tudíž pro něj bude zápas o to pikantnější a pro domácí celek by mohly být jeho znalosti soupeřova herního stylu určitou výhodou.

Švýcarský stoper Gregory Wuthrich obléká dres Štýrského Hradce druhým rokem a má na svém kontě po strážci domácí svatyně Jörgu Siebenhandlovi nejvíce zápasových minut. 27letý rodák z Bernu a bývalý hráč tamního Young Boys, se kterým získal dva mistrovské tituly, se v aktuální sezóně zapsal do listiny střelců čtyřikrát včetně důležité vyrovnávací branky v utkání na půdě Riedu a nebude zcela určitě chybět v zahajovací sestavě také v tomto ligovém střetnutí.

Křídelní obránce Amadou Dante byl povolán k plnění reprezentačních povinností v barážovém kvalifikačním dvojzápase reprezentace Mali o účast na letošní MS do Kataru a mohl se spolu se svými spoluhráči z národního mužstva těšit z postupu na úkor favorizovaného Tunisu. Trenér Ilzer jej dost možná z důvodu náročného cestování nechal odpočívat v posledním vítězném utkání na půdě pátého Wolfsbergu a na jeho místě zaskakoval 27letý křídelní záložník Andreas Kuen, který běžně nedostává v základní sestavě příliš příležitostí. I když Sturm Graz v tomto utkání naplno bodoval a udržel čisté konto, lze předpokládat, že 21letý Amadou Dante dostane opět příležitost od úvodního hvizdu utkání.

Kevin Yeboah byl s jedenácti brankami nejlepším střelcem Štýřanů v první poloviny probíhající sezóny, ale v průběhu lednového přestupového okénka přestoupil do italského Janova, kde se ovšem prozatím gólově neprosadil.

Černo-bílí nicméně disponují dalšími velmi kvalitními útočníky. Jedním z nich je bezesporu Manprit Sarkaria, s jedenácti přesnými zásahy aktuálně nejlepší střelec domácího mužstva autor tří přesných tref v předchozích dvou ligových duelech. 25letý ofenzivního křídelníka, který nastupuje na pozici klasického útočníka a v uplynulé sezóně, v níž vstřelil sedm branek, oblékal právě dres vídeňské Austrie, bude tento zápas zcela jistě velmi motivační. V útočné formaci by neměl znovu chybět Rasmus Hojlund, reprezentační útočník dánského národního mužstva do devatenácti let. Autor pěti ligových branek posílil domácí mužstvo na konci ledna tohoto roku z FC Kodaň a jelikož nastupuje zcela pravidelně, zjevně skvěle zapadá do konceptu trenéra Christiana Ilzera. Mezi náhradníky zřejmě tak zůstane Jakob Jantscher, s deseti gólovými zápisy druhý nejlepším střelcem Sturm Graz, který během své bohaté kariéry sbíral rovněž zkušenosti v Rusku, Turecku či Holandsku. Tento 33letý forvard by nicméně mohl naskočit do zápasu jako velice kvalitní žolík.

Mistr rakouské Bundesligy v sezóně 2012/2013 a 27násobný vítěz domácího poháru vyměnil v červnu loňského roku hlavního trenéra, kterým se po ročním účinkování Petera Stögera stal 51letý Manfred Schmid.

Austria získala ve dvanácti odehraných utkáních na soupeřových stadionech sedmnáct bodů, šestnáct branek vstřelila a třináct jich inkasovala, pouze ve dvou případech vyšla bodově naprázdno. Ze sedmi letošních bundesligových utkání Fialky pětkrát zvítězily a v posledních dvou případech remizovaly. Poslední venkovní porážku utrpěla Austria na začátku října loňského roku v rámci desátého ligového kola po výsledku 0:1 na hřišti Wolfsbergu.

Útočník Marco Djuricin, autor devíti ligových branek probíhající sezóny, který přišel do Austrie před rokem jako volný hráč z německého Karlsruhe, skóroval v posledních třech ligových utkáních svého mužstva a aktuálně tedy disponuje výbornou střeleckou formou. Tento 29letý rodák z Vídně oblékal kromě konkurenčního Salzburgu, švýcarského Grasshoppers Curych a Herthy Berlín také dres Štýrského Hradce, se kterým dokonce získal mistrovský titul. Také pro něj bude tedy toto utkání velice zajímavé a bude zcela jistě největší hrozbou pro soupeřovu defenzivu.

S kapitánskou páskou s největší pravděpodobností nastoupí nejzkušenější hráč hostujícího celku, 34letý levý bek Markus Suttner, bývalý hráč německé Fortuny Düsseldorf a anglického Brightonu, se kterým si dvě sezóny vyzkoušel atmosféru zápasů Premier League. Bývalý několikanásobný reprezentant Rakouska získal se svým aktuálním zaměstnavatelem v sezóně 2012/2013 mistrovský titul a rovněž jednu trofej v domácím poháru.

Defenzivní štít Eric Martel je reprezentantem Německa do 21 let a jeden z nejvytěžovanějších fotbalistů hostujícího celku. Devatenáctiletý odchovanec bundesligového Lipska a autor jedné branky svého chlebodárce je rovněž nejtrestanějším hráčem Fialek, v pořadí již sedmou žlutou kartu v aktuální sezóně viděl v předešlém ligovém utkání s Austrií Klagenfurt. Také on bude zcela určitě členem základní jedenáctky vídeňského mužstva. V záložní řadě by neměl opět chybět ofenzivně laděný Manfred Fischer, který se v loňské sezóně ve službách konkurenčního Altachu trefil sedmkrát a je aktuálně se čtyřmi gólovými zápisy druhým nejlepším střelcem fialovo-bílých. V základní jedenáctce by opět mohl dostat příležitost letos třígólový Aleksandar Jukič, případně další odchovanec fotbalové líhně Austrie Van Keles, autor dvou ligových branek sezóny.

Hráči týmu Sturm Graz Hráči týmu Austria Wien
  • Jorg Siebenhandl - Brankář
  • Amadou Dante - Levý obránce
  • Gregory Wuthrich - Stoper
  • David Affengruber - Stoper
  • Jusuf Gazibegovič - Pravý obránce
  • Jon Gorenc Stankovic - Defenzivní Záložník
  • Alexander Prass - Levý záložník
  • Stefan Hierlander - Pravý záložník
    (Kapitán)
  • Anderson Niangbo - Ofenzivní záložník
  • Manprit Sarkaria - Útočník
  • Rasmus Hojlund - Útočník
  • Patrick Pentz - Brankář
  • Markus Suttner - Levý obránce
    (Kapitán)
  • Lukas Muhl - Stoper
  • Lucas Galvao - Stoper
  • Marvin Martins - Pravý obránce
  • Eric Martel - Defenzivní záložník
  • Matthias Braunoder - Střední záložník
  • Aleksandar Jukic - Ofenzivní záložník
  • Alexander Grünwald - Ofenzivní záložník
  • Manfred Fischer - Ofenzivní záložník
  • Marco Djuricin - Útočník
Chybějící hráči týmu Sturm Graz Chybějící hráči týmu Austria Wien
  • Niklas Geyrhofer - Stoper
    (Poranění kolena)
  • Ivan Ljubic - Defenzivní záložník
    (Zranění)
  • Francisco Mwepu - Ofenzivní záložník
    (Zranění)
  • Ziad El Sheiwi - Levý obránce
    (Přetržený zkřížený vaz)
  • Georg Teigl - Pravý obránce
    (Zlomená čelist)
  • Johannes Handl - Stoper
    (Zranění)
  • Florian Wustinger - Defenzivní záložník
    (Zranění)
Předpověď zápasu

Bilance z pohledu vzájemných utkání je víceméně vyrovnaná, v uplynulých deseti střetnutích čtyřikrát zvítězil Štýrský Hradec, třikrát vídeňská Austria a ve třech zbylých případech se mužstva o body dělila. V uplynulém duelu v rámci šestnáctého bundesligového kola se z vítězství radovala Austria, která zvítězila na vlastním stadionu před prázdnými tribunami v poměru 2:1. Poslední střetnutí na půdě Sturm Graz skončilo nerozhodným výsledkem 2:2.
Čeká nás utkání mužstev, která proti sobě nastupují již řadu sezón, je proto málo pravděpodobné, že by mohl jeden či druhý celek svého protivníka nějakým způsobem výrazně překvapit. Domácí trenér Christian Ilzer byl navíc donedávna šéfem lavičky Austrie Vídeň, což může být pro domácí celek určitě výhodou.
O osudu utkání by mohly rozhodovat maličkosti, obě mužstva budou vycházet ze zabezpečené obrany a čekat na chybu soupeře.
Mírným favoritem tohoto zajímavého střetnutí je domácí mužstvo, pokud se mu podaří zvítězit, udrží si náskok na své pronásledovatele a minimálně si upevní druhou pozici v tabulce, čímž se také přiblíží účasti v kvalifikaci o Ligu mistrů.

Autor tohoto článku tipuje přesný výsledek
2 : 1
Sturm Graz - Austria Wien
Máte názor k analýze nebo zápasu?
Můžete se podělit s jinými čtenáři níže
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

TIPY zdarma do emailu!

Infikuj se jako první!

TIPY zdarma do emailu!
TOP10SportSites
Search

Pro poslání analýzy musíte být přihlášen.

Pro pokračování musíte vyplnit všechna pole